2010. június 9., szerda

037) A VILÁG LEGBIZTONSÁGOSABB ORSZÁGA


Új-Zéland a világ legbiztonságosabb országa 2010-ben!

A New Zealand Herald vezető cikke utal egy érdekes felmérésre, amely 23 mérőszám segítségével - Global Peace Index (GPI) - sorrendbe tett 149 országot biztonságuk alapján.

A felmérés kimutatja, hogy a globális pénzügyi válság hatásaként a világ veszített a biztonságosságából, nőtt a bűnözés, többször lázongtak, nőtt a rablások és gyilkosságok száma, viszont a fegyveres összecsapások kockázata csökkent.

Az eurozónában elsősorban Portugália, Irország, Olaszország, Görögország és Spanyolország mutatott kifejezett növekedést a zavargások kockázatában, míg Afrika és a Közelkelet volt az egyedüli két régió akik biztonságosabbá váltak 2007, azaz az első felmérés óta.

Afrikában drasztikusan csökkentek a fegyveres összetűzések, és a szomszédos országok közötti politikai viszony számottevően javult. A Közelkelet besorolása pedig az amerikaiakkal tartott viszony javulásának tudható be.

Hogy ez miért érdekes számunkra? Mert Új-Zéland az első helyen végzett, megelőzve Izlandot és Japánt, Magyarország a 20. helyre került, Svájc a 18-ra, Argentína a 71- re, a sort természetesen Irak zárja.

Új-Zéland már második éve vezeti a toplistát, de tovább javított a pontszámán a politikai stabilitás javulásának köszönhetően.

A felmérésről bővebben itt:
http://www.visionofhumanity.org/wp-content/uploads/PDF/2010/2010%20GPI%20Results%20Report.pdf



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése